Skip to content

Deze week in de historie: 1 januari - 5 januari

1 januari

 • Op 1 januari 1961 wordt Davide Cassani geboren. Hij was prof tussen 1982 en 1996 en daarna een tijdje wielercommentator bij de RAI. In juni 2007 zag hij Michael Rasmussen in de Dolomieten, terwijl de Deen zelf aangaf dat hij in Mexico was. Hierdoor werd Rasmussen uit de Tour de France gehaald door zijn toenmalige werkgever Rabobank. Tegenwoordig is Cassani bondscoach van Italië.
 • Op 1 januari 2005 huwt in Viareggio Alessandro Petacchi in alle stilte met Anna Chiara. Onder de weinige genodigden één ex-renner: Michele Bartoli.

2 januari

 • Op 2 januari 1960 overlijdt Fausto Coppi. Bijgenaamd Il Campionissimo. Won onder meer vijf keer de Giro d'Italia, twee maal de Tour de France en eenmaal het wereldkampioenschap. Overleed aan malaria, welke hij in 1959 in Opper-Volta (tegenwoordig Burkina Faso) had opgelopen.
 • Op 2 januari 1976 wordt Danilo di Luca geboren. Winnaar van de Giro d'Italia in 2007 maar werd vooral bekend met de vele dopingzaken die rond zijn persoon zich afspeelden. Schreef in 2016 een autobiografie genaamd Bestie da Vittoria.
 • Op 2 januari 1997 kondigt Miguel Indurain in Pamplona zijn afscheid aan. De Spanjaard won de Tour de France vijfmaal op rij.

3 januari

 • Op 3 januari 1974 wordt Alessandro Petacchi geboren. Italiaanse sprinter die in 2003 in alle grote ronden een rit wist te winnen.
 • Op 3 januari 1980 overlijdt Lucien Buysse. Belgische coureur die slechts één wedstrijd van betekenis wist te winnen: Tour de France 1926. Kon zijn titel niet verdedigen door een conflict tussen de Tourdirectie en de leiders van zijn merk (Automoto).

4 januari

 • Op 4 januari 1982 wordt Bernhard Kohl geboren. Oostenrijker die verrassend derde werd en de bergtrui won in de Tour de France 2008. Niet veel later ging er vanwege doping een streep door deze prestaties. 
 • Op 4 januari 1998 wint het Duits-Italiaanse koppel Andreas Kappes-Adriano Baffi de Zesdaagse van Keulen. Het is de laatste die in de Domstad wordt gerreden.
 • Op 4 januari 2010 maakt Pedro Horrillo, in 2009 tijdens de Giro zwaar gewond bij een duik in het ravijn, op de voorstelling van Rabobank bekend dat hij definitief afhaakt.

5 januari

 • Op 5 januari 1988 dreigen zestien coureurs op te stappen binnen het Fagor-team van wereldkampioen Stephen Roche indien manager Crépel zou worden ontslagen.
 • Op 5 januari 2001 schorst de UCI Jeroen Blijlevens voor één maand wegens wangedrag na de slotrit van de Tour 2000. Na de rit met aankomst op de Parijse Champs Elysées ging hij op de vuist met Bobby Julich.
 • Op 5 januari 2002 stelt de Italiaanse "Corriere dello Sport" dat Fausto Coppi niet zou gestorven zijn aan malaria zoals jarenlang werd aangenomen. Coppi zou destijds in Burkina Faso vergiftigd geweest zijn. Het parket van Rome start een onderzoek. Later op het jaar wordt dat afgesloten met de stelling dat de Italiaanse wielerlegende effectief aan de gevolgen van malaria overleed.

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel

Reactie toevoegen

Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA

Form options