13 Dec 2017, 18:30

Froome moet uitleg geven over waarden tijdens Vuelta

AIGLE - 13 DEC - De UCI heeft viervoudig Tourwinnaar Chris Froome om uitleg gevraagd na aanleiding van zijn urine na de 18e rit in de Vuelta a Espana. Zowel de A als de B straal bevat een te hoog gehalte aan salbutamol, 2000ng/ml. Team Sky wijdt de hoge waarden aan een acute astma aanval waardoor de Brit zijn dosis salbutamol verhoogde op doktorsadvies.

De Brit riskeert een schorsing en het verwijderd worden als eindwinnaar van de Vuelta 2017. Tevens zou hij dan zijn bronzen medaille op het wereldkampioenschap tijdrijden moeten inleveren.

Salbutamol

Salbutamol is en medicijn voor astmapatiënten waardoor de irritatie aan de luchtwegen verminderd wordt. Dit medicijn mag met een doktorsverklaring, welke Froome heeft, in beperkte mate worden gebruikt. Echter was de waarde die Froome tijdens de Vuelta in zo'n urine had tweemaal zo veel als is toegestaan.

Salbutamol kan zowel in 'pufvorm' als tabletvorm worden toegenomen. Echter binnen de internationale wielersport is alleen het 'puffen' toegestaan. Volgens longarts Overbeek geraadpleeg door het NRC staat de grens voor het puffen op zestien pufjes per dag en daarom vindt ze het verhaal rammelen. „Als Froome een astma-aanval zou hebben gehad, dan had hij de etappe echt niet kunnen voltooien. Omgerekend lijkt het erop dat hij die dag tot liefst 32 pufjes heeft gebruikt. Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk. Wil je tot zulke hoge concentraties in de urine komen, dan lijkt het aannemelijk dat hij salbutamol in heeft genomen via een tablet of een injectie.”

Indurain

Froome is niet de eerste coureur die op dit middel wordt betrapt. Ook vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain werd in de Tour de l'Oise 1994 betrapt op het gebruik van salbutamol. De Spanjaard werd vrijgesproken omdat het middel toen nog niet verboden was door de UCI. In de Tour van 2002 werd Igor Gonzalez de Galdeano betrapt op het gebruik van salbutamol (1360 ng/ml). Hij werd vrijgesproken door de UCI maar de CPLD, de Franse anti-doping organisatie, schorstte hem alsnog voor zes maanden in Franse wedstrijden.

Recentere zaken zijn bijvoorbeeld die van Alessandro Petacchi in de Giro 2007 (1352 ng/ml). De Italiaanse sprinter werd toen voor een jaar geschorst terwijl Leonardo Piepoli, in diezelfde Giro betrapt, vrijgesproken werd.  Ook in de Giro 2014 liep een renner met salbutamol tegen de lamp, Diego Ulissi (1900 ng/ml). De Italiaan werd voor negen maanden geschorst. 

Team Sky

Team Sky pretendeert zichzelf als één van de schoonste formaties in de wielersport, maar de laatste maanden is de ploeg diverse malen in opspraak geraakt. Er was natuurlijk de situatie met Bradley Wiggins en zijn pakketje tijdens de Dauphiné Libéré in 2011 en de bloedwaarden van Sergio Luis Henao, waardoor de Colombiaan tweemaal voor maanden uit koers gehouden werd. Daarnaast is de staf van de Britse wielerformatie door de jaren heen ook diverse malen in aanraking met doping gekomen. Doktor Geert Leinders was één van de belangrijkste doktoren bij de Rabobank formatie voordat hij twee jaar bij Team Sky werkte en ploegleiders Dario David Cioni, Steven de Jongh, Servais Knaven en Sean Yates zijn tijdens hun actieve carrières ook in aanraking geweest met doping. 

Toekomst

De zaak werd naar buiten gebracht door de Guardian en Le Monde waardoor het nu een publieke zaak is geworden. De UCI reageerde snel met een persbericht maar de bewijslast in deze zaak ligt bij Chris Froome en Team Sky. Zij moeten bewijzen dat de hoeveelheid salbutamol in de urine van Froome op basis van medische redenen is en niet door inname via een injectie of tablet. Mocht hij dit kunnen bewijzen dan zal hij er zonder schorsing vanaf komen, mocht dit niet lukken dan is er een grote kans dat hij voor een aantal maanden geschorst gaat worden en zijn Vueltazege mag inleveren.

Bronnen: DopeologyNRC

This post's comments feed

They posted on the same topic

Trackback URL : http://velostatistics.nl/index.php?trackback/14