Paris-Tours

Palmares

YearFirstSecondThird
1896Eugène Prevost (FRA)Emile Ouzou (FRA)Lucien Bouvet (FRA)
1901Jean Fischer (FRA)Georges Lorgeou (FRA)Edouard Wattelier (FRA)
1906Lucien Petit-Breton (FRA)Louis Trousselier (FRA)Henri Cornet (FRA)
1907Georges Passerieu (FRA)André Pottier (FRA)Emile Georget (FRA)
1908Omer Beaugendre (FRA)Frédéric Saillot (FRA)François Faber (LUX)
1909 1François Faber (LUX)Jean Alavoine (FRA)Ernest Paul (FRA)
1910François Faber (LUX)Louis Trousselier (FRA)Emile Engel (FRA)
1911Octave Lapize (FRA)Cyriel Van Hauwaert (BEL)Emile Georget (FRA)
1912Louis Heusghem (BEL)Charles De Ruyter (BEL)Lucien Petit-Breton (FRA)
1913Charles Crupelandt (FRA)Georges Passerieu (FRA)Louis Luguet (FRA)
1914Oscar Egg (SUI)Emile Engel (FRA)Philippe Thys (BEL)
1917Philippe Thys (BEL)Marcel Godivier (FRA)Eugène Christophe (FRA)
1918Charles Mantelet (FRA)Lucien Cazalis (SUI)Alexis Michiels (BEL)
1919Hector Tiberghien (BEL)René Vandenhove (FRA)Jean Rossius (BEL)
1920Eugène Christophe (FRA)Honoré Barthelemy (FRA)Albert Dejonghe (BEL)
1921Francis Pelissier (FRA)Louis Mottiat (BEL)Eugène Christophe (FRA)
1922Henri Pelissier (FRA)Heiri Suter (SUI)Robert Jacquinot (FRA)
1923Paul Deman (BEL)Félix Sellier (BEL)Hector Tiberghien (BEL)
1924Louis Mottiat (BEL)Nicolas Frantz (LUX)Jules Huyvaert (BEL)
1925Denis Verschueren (BEL)Auguste Mortelmans (BEL)Jean Hillarion (FRA)
1926Heiri Suter (SUI)Kastor Notter (SUI)Nicolas Frantz (LUX)
1927Heiri Suter (SUI)Gustave Van Slembrouck (BEL)Georges Ronsse (BEL)
1928Denis Verschueren (BEL)Charles Pelissier (FRA)Marius Gallotini (FRA)
1929Nicolas Frantz (LUX)Aimé Deolet (BEL)Georges Ronsse (BEL)
1930Jean Marechal (FRA)Marcel Bidot (FRA)Frans Bonduel (BEL)
1931André Leducq (FRA)Roger Parioleau (FRA)Alfred Hamerlick (BEL)
1932Julien Moineau (FRA)Herbert Sieronski (GER)Amulio Viarengo (ITA)
1933Jules Merviel (FRA)Antonin Magne (FRA)Ludwig Geyer (GER)
1934Gustave Danneels (BEL)Romain Gijssels (BEL)Félicien Vervaecke (BEL)
1935René Le Greves (FRA)Roger Lapebie (FRA)Raffaele Di Paco (ITA)
1936Gustave Danneels (BEL)Fernand Mithouard (FRA)Jules Coelaert (BEL)
1937Gustave Danneels (BEL)Frans Bonduel (BEL)Edgard De Caluwe (BEL)
1938Jules Rossi (ITA)Albertin Disseaux (BEL)Paul Maye (FRA)
1939Frans Bonduel (BEL)Lucien Storme (BEL)Theo Pirmez (BEL)
1941Paul Maye (FRA)Albert Goutal (FRA)Pierre Cloarec (FRA)
1942Paul Maye (FRA)Gérard Virol (FRA)Jules Rossi (ITA)
1943Gabriel Gaudin (FRA)Achiel Buysse (BEL)Albert Hendrickx (BEL)
1944Lucien Teisseire (FRA)Louis Gauthier (FRA)Louis Thietard (FRA)
1945Paul Maye (FRA)Joseph Goutorbe (FRA)Emile Idee (FRA)
1946Briek Schotte (BEL)Roger Prevotal (FRA)Maurice De Muer (FRA)
1947Briek Schotte (BEL)Emile Idee (FRA)Albert Sercu (BEL)
1948Louis Caput (FRA)Robert Mignat (FRA)Emile Idee (FRA)
1949Albert Ramon (BEL)Paul Neri (ITA)Jacques Geus (BEL)
1950André Mahe (FRA)Urbain Caffi (FRA)Guy Lapebie (FRA)
1951Jacques Dupont (FRA)Alfredo Martini (ITA)Attilio Redolfi (FRA)
1952Raymond Guegan (FRA)Briek Schotte (BEL)Louis Caput (FRA)
1953Jos Schils (BEL)Ferdi Kübler (SUI)Georges Gilles (FRA)
1954Gilbert Scodeller (FRA)Louison Bobet (FRA)Pierre Michel (FRA)
1955Jacques Dupont (FRA)Fred De Bruyne (BEL)Jean-Marie Cieleska (FRA)
1956Albert Bouvet (FRA)Julien Schepens (BEL)Louison Bobet (FRA)
1957Fred De Bruyne (BEL)Louison Bobet (FRA)Angelo Conterno (ITA)
1958Gilbert Desmet (BEL)Fred De Bruyne (BEL)François Mahe (FRA)
1959Rik Van Looy (BEL)Coen Niesten (NED)André Noyelle (BEL)
1960Jo de Haan (NED)Mies Stolker (NED)Luis Otano (SPA)
1961Jos Wouters (BEL)Gilbert Desmet (BEL)Anatole Novak (FRA)
1962Jo de Roo (NED)Frans Melckenbeeck (BEL)Benoni Beheyt (BEL)
1963Jo de Roo (NED)Tom Simpson (GBR)Raymond Poulidor (FRA)
1964Guido Reybrouck (BEL)Rik Van Looy (BEL)Gustaaf Desmet (BEL)
1965Gerben Karstens (NED)Gustaaf Desmet (BEL)Fernand Deferm (BEL)
1966Guido Reybrouck (BEL)Rik Van Looy (BEL)Paul Lemeteyer (FRA)
1967Rik Van Looy (BEL)Barry Hoban (GBR)José Samyn (FRA)
1968Guido Reybrouck (BEL)Walter Godefroot (BEL)Eric Leman (BEL)
1969Herman Van Springel (BEL)Frans Verbeeck (BEL)Roger Jochmans (BEL)
1970Jürgen Tschan (GER)René Pijnen (NED)Guido Reybrouck (BEL)
1971Rik Van Linden (BEL)Marino Basso (ITA)Gerben Karstens (NED)
1972Noël Vantyghem (BEL)Jos Huysmans (BEL)Willy De Geest (BEL)
1973Rik Van Linden (BEL)Roger De Vlaeminck (BEL)Frans Verbeeck (BEL)
1974 2Francesco Moser (ITA)Jean-Pierre Danguillaume (FRA)X
1975Freddy Maertens (BEL)Frans Van Looy (BEL)Roger De Vlaeminck (BEL)
1976Ronald De Witte (BEL)Raymond Poulidor (FRA)Robert Bouloux (FRA)
1977Joop Zoetemelk (NED)Johan De Muynck (BEL)Hennie Kuiper (NED)
1978Jan Raas (NED)Jos Jacobs (BEL)Guido van Calster (BEL)
1979Joop Zoetemelk (NED)Giuseppe Saronni (ITA)Jan Raas (NED)
1980Daniel Willems (BEL)Alain Vigneron (FRA)Eddy Vanhaerens (BEL)
1981Jan Raas (NED)Ferdi Van Den Haute (BEL)Luc Colyn (BEL)
1982Jean-Luc Vandenbroucke (BEL)Pierino Gavazzi (ITA)Fons De Wolf (BEL)
1983Ludo Peeters (BEL)Adri van der Poel (NED)Jan Raas (NED)
1984Sean Kelly (IRL)Steven Rooks (NED)Bruno Wojtinek (FRA)
1985Ludo Peeters (BEL)Moreno Argentin (ITA)Sean Kelly (IRL)
1986Phil Anderson (AUS)Jean-Louis Peillon (FRA)Charly Mottet (FRA)
1987Adri van der Poel (NED)Teun van Vliet (NED)Maurizio Fondriest (ITA)
1988Peter Pieters (NED)Jan Goessens (BEL)Sean Kelly (IRL)
1989Jelle Nijdam (NED)Eric Vanderaerden (BEL)Johan Museeuw (BEL)
1990Rolf Sorensen (DEN)Phil Anderson (AUS)Maurizio Fondriest (ITA)
1991Johan Capiot (BEL)Olaf Ludwig (GER)Nico Verhoeven (NED)
1992Hendrik Redant (BEL)Christian Henn (GER)Olaf Ludwig (GER)
1993Johan Museeuw (BEL)Maurizio Fondriest (ITA)Alexandre Gontchenkov (UKR)
1994Erik Zabel (GER)Gianluca Bortolami (ITA)Zbigniew Spruch (POL)
1995Nicola Minali (ITA)Andrei Tchmil (UKR)Sven Teutenberg (GER)
1996Nicola Minali (ITA)Tom Steels (BEL)Giovanni Lombardi (ITA)
1997Andrei Tchmil (UKR)Maximilian Sciandri (GBR)Henk Vogels (AUS)
1998Jacky Durand (FRA)Mirko Gualdi (ITA)Jaan Kirsipuu (EST)
1999Marc Wauters (BEL)Gianni Faresin (ITA)Jaan Kirsipuu (EST)
2000Andrea Tafi (ITA)Andrei Tchmil (BEL)Daniele Nardello (ITA)
2001Richard Virenque (FRA)Oscar Freire (SPA)Erik Zabel (GER)
2002Jakob Piil (DEN)Jacky Durand (FRA)Erik Zabel (GER)
2003Erik Zabel (GER)Alessandro Petacchi (ITA)Stuart O’Grady (AUS)
2004Erik Dekker (NED)Danilo Hondo (GER)Oscar Freire (SPA)
2005Erik Zabel (GER)Daniele Bennati (ITA)Allan Davis (AUS)
2006Frédéric Guesdon (FRA)Kurt-Asle Arvesen (NOR)Stuart O’Grady (AUS)
2007Alessandro Petacchi (ITA)Francesco Chicchi (ITA)Oscar Freire (SPA)
2008Philippe Gilbert (BEL)Jan Kuyckx (BEL)Sébastien Turgot (FRA)
2009Philippe Gilbert (BEL)Tom Boonen (BEL)Borut Bozic (SLO)
2010Oscar Freire (SPA)Angelo Furlan (ITA)Gert Steegmans (BEL)
2011Greg Van Avermaet (BEL)Marco Marcato (ITA)Kasper Klostergaard (DEN)
2012Marco Marcato (ITA)Laurens De Vreese (BEL)Niki Terpstra (NED)
2013John Degenkolb (GER)Michael Morkov (DEN)Arnaud Demare (FRA)
2014Jelle Wallays (BEL)Thomas Voeckler (FRA)Jens Debusschere (BEL)
2015Matteo Trentin (ITA)Tosh Van Der Sande (BEL)Greg Van Avermaet (BEL)
2016Fernando Gaviria (COL)Arnaud Demare (FRA)Jonas Vangenechten (BEL)
2017Matteo Trentin (ITA)Soren Kragh Andersen (DEN)Niki Terpstra (NED)
2018Soren Kragh Andersen (DEN) Niki Terpstra (NED)Benoit Cosnefroy (FRA)

Most victories

#RiderNatYears
3Gustave DanneelsBEL1934, 1936, 1937
3Paul MayeFRA1941, 1942, 1945
3Guido ReybrouckBEL1964, 1966, 1968
3Erik ZabelGER1994, 2003, 2005
2Jo de RooNED1962, 1963
2Jacques DupontFRA1951, 1955
2François FaberLUX1909, 1910
2Philippe GilbertBEL2008, 2009
2Nicola MinaliITA1995, 1996
2Ludo PeetersBEL1983, 1985
2Jan RaasNED1978, 1981
2Briek SchotteBEL1946, 1947
2Heiri SuterSUI1926, 1927
2Matteo TrentinITA2015, 2017
2Rik Van LindenBEL1971, 1973
2Rik Van LooyBEL1959, 1967
2Denis VerschuerenBEL1925, 1928
2Joop ZoetemelkNED1977, 1979 

Most podiums

#RiderNatYears
5Erik ZabelGER1994(1), 2001(3), 2002(3), 2003(1), 2005(1)
4Oscar FreireSPA2001(2), 2004(3), 2007(3), 2010(1)
4Paul MayeFRA1938(3), 1941(1), 1942(1), 1945(1)
4Jan RaasNED1978(1), 1979(3), 1981(1), 1983(3)
4Guido ReybrouckBEL1964(1), 1966(1), 1968(1), 1970(3)
4Rik Van LooyBEL1959(1), 1964(2), 1966(2), 1967(1)
3Gustave DanneelsBEL1934(1), 1936(1), 1937(1)
3Briek SchotteBEL1946(1), 1947(1), 1952(2)
3Heiri SuterSUI1922(2), 1926(1), 1927(1)
3François FaberLUX1908(3), 1909(1), 1910(1)
3Andrei TchmilUKR/BEL1995(2), 1997(1), 2000(2)
3Fred De BruyneBEL1955(2), 1957(1), 1958(2)
3Nicolas FrantzLUX1924(2), 1926(3), 1929(1)
3Frans BonduelBEL1930(3), 1937(2), 1939(1)
3Sean KellyIRL1984(1), 1985(2), 1988(2)
3Eugène ChristopheFRA1917(3), 1920(1), 1921(3)
3Louison BobetFRA1954(2), 1956(3), 1957(2)
3Emile IdeeFRA1945(3), 1947(2), 1948(3)
3Maurizio FondriestITA1987(3), 1990(3), 1993(2)
3Niki TerpstraNED2012(3), 2017(3), 2018(2)

Oldest winner

AgeYearRiderNat
35-0991920Eugène ChristopheFRA
35-0942005Erik ZabelGER
34-3602006Frédéric GuesdonFRA
34-3041924Louis MottiatBEL
34-2571997Andrei TchmilUKR

Youngest winner

AgeYearRiderNat
19-2291961Jos WoutersBEL
20-0691930Jean MarechalFRA
20-2431934Gustave DanneelsBEL
21-3071907Georges PasserieuFRA
22-0311953Jos SchilsBEL
  1. 14 riders including winner Octave Lapize disqualified for going off the offical course.
  2. Gerben Karstens (1st) disqualified for dope control fraud