Spring naar inhoud

Retro: Flavio Giupponi

Dat Laurent Fignon vlak voordat hij de Tour 1989 verloor aan Greg Lemond de Giro d’Italia won, weten de meesten wielerliefhebbers nog wel. Alleen dan komt de vraag wie stonden naast hem op het podium in Firenze waar de Giro dat jaar eindigde. Ik hoor u denken… Breukink misschien… Nee… vierde … Stephen Roche dan…. Nee… negende. Het waren de Italiaan Flavio Giupponi en de Amerikaan Andrew Hampsten.

Hampsten is bij de meeste wielerliefhebbers wel blijven hangen door de fameuze Girorit in de sneeuw over de Passo di Gavia maar Flavio Giupponi zal bij de meesten geen belletje doen rinkelen terwijl hij toch driemaal top vijf reed in de wielerronde van zijn land en de Giro van 1989 volgens Bill & Carol McGann i had kunnen winnen als de weergoden aan zijn kant waren geweest!

Een zoektocht op internet levert weinig op over Giupponi. Zijn Wikipedia pagina geeft aan dat hij op 9 mei 1964 in Bergamo is geboren en dat hij een zeer goed klassementsrenner was die nooit een grote eindoverwinning behaalde maar verder weinig details. Verder is er een klein berichtje in de Leeuwarder Courant te vinden dat hij in de Giro van 1988 positief was maar er vanaf kwam met een geldboete.

Ook diverse boeken over de Giro d’Italia en de Italiaanse wielersport vermelden weinig extra’s over de Italiaan.

Alleen in The Story of the Giro d’Italia i vinden we zijn naam een paar keer. Over zijn rol in de Giro 1988, waarin hij als vierde eindigt, lezen we dat in rit 12 hij samen met Giuseppe Saronni in dienst moest rijden van Franco Chioccioli, die na die rit de roze trui overnam van Massimo Podenzana. Twee dagen later gaat het mis voor Chioccioli, in de fameuze sneeuwrit over de Gavia verliest hij ruim vijf minuten op concurrenten Andrew Hampsten en Erik Breukink. Waardoor zowel Giupponi, die voor de rit nog vierde stond, en Chioccioli kansloos waren voor de eindzege.

Én over hoe de weergoden ervoor zorgden dat hij de Giro d’Italia 1989 niet won. In de koninginnenrit van de Giro dat jaar, over vijf Dolomieten passen, was het slecht weer. Regen, sneeuw en temperaturen rond het vriespunt. Breukink startte in Maglia Rosa maar verloor mede door een hongerklop zes minuten en moest zijn trui afstaan aan Laurent Fignon. Fignon, die normaal niet van slecht weer hield, maar deze dag in bloedvorm leek, kon echter niet voorkomen Flavio Giupponi de ritzege mee pakte. Het grootste succes uit zijn carrière.

Nadat een rit vanwege slecht weer geannuleerd was, werd bekend dat Fignon weer last had van een oude schouderblessure en dat deze door het slechte weer voor extra problemen zorgde. In rit achttien, een klimtijdrit naar Monte Generoso, waren de weergoden de coureurs weer niet vrolijk gezind. De klimtijdrit werd een hel voor Laurent Fignon, hij zag al zijn concurrenten dichterbij komen en Flavio Giupponi stond nog maar 1:15 achter de Fransman. Zou het dan toch een Italiaan worden die deze Giro op zijn naam schrijft?

Een dag later werden de weergoden Fignon weer gunstig gezind en werd de temperatuur een stuk aangenamer en leek de eindzege voor de Fransman binnen handbereik tot de 21e rit. In de één na laatste rit met vijf gecategoriseerde beklimmingen kwam Laurent Fignon namelijk, samen met Claude Criquielion, ten val en gingen Hampsten en Giupponi in de aanval maar na helse achtervolging van een kilometer of tien haalde hij Fignon de Italiaan en Amerikaan weer bij en eindigden ze in dezelde tijd. Met nog alleen een slotrit te gaan had Fignon 1:31 voorsprong op Flavio Giupponi.

Giupponi nam in de slottijdrit alle risico’s en en reed de tijdrit van zijn leven maar meer dan 16 seconden kon hij niet goedmaken op Laurent Fignon, die de Girozege van 1989 veiligstelde in de slottijdrit.

Embed from Getty Images Opmerkingen
  1. Bill & Carol McGann – The Story of the Giro d’Italia – Volume Two: 1971-2011, 2012
Gepubliceerd inRetro

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie