Spring naar inhoud

Retro: Paul Tachteris

Op de baan werd de Afro-Amerikaan Marshall “Major” Taylor in 1899 wereldkampioen sprint. Hij is tot nu toe de enige zwarte wielerkampioen i. Veertig jaar geleden was de Rwandees Paul Tachteris een van de weinigen kleurlingen in het wegpeloton. VeloStatistics ging op onderzoek uit naar deze Rwandese wielrenner.

Paul Tachteris is geboren op 8 september 1949 te Nyanza ii in Rwanda. Rond 1975 komt hij naar België om te gaan studeren aan de universiteit van Brussel en maakt hij via medestudenten kennis met wielrennen. Tevens maakt hij kennis met het fenomeen kermiskoersen. Voor de grap vraagt hij in augustus 1976 ii iii een proflicentie aan.

Hij gaat rijden voor een privé sponsor Meubles Galerie du Miroir. Zijn handelsmerk is dat hij zo snel mogelijk demarreert en de eerste premies in de koers opraapt. In veel koersen wordt hij voor halfweg teruggehaald door het peloton en moet hij opgeven. Zelden haalde hij de eindstreep. De Belgische wielerjournalist Robert Janssens herinnert hem als volgt: “Een mooie atleet, maar erg lang hield hij het niet vol… kermiskoersen tot maximaal 150 kilometer. Ik heb hem alleszins nooit een prijs weten winnen.” iv

Door zijn manier van koersen wordt hij populair bij de toeschouwers waardoor hij bijna in elke kermiskoers van start kan gaan. In 1977 krijgt hij begin april een contract aangeboden bij de Belgische formatie Zoppas – Fragel v. Daar weet hij niet echt door te breken en keert weer terug bij zijn privé sponsor Meubles Galerie du Miroir.

In 1981, zijn laatste jaar als professional, rijdt hij voor de Duitse miniformatie van Rauler. In het Limburgsch Dagblad vi van 1 april komt hij met rugnummer 148 voor op de voorlopige deelnemerslijst van de Amstel Gold Race, echter is een dag later vii in diezelfde krant te lezen dat hij geschrapt is van de deelnemerslijst.

Hierna is er weinig bekend over deze Rwandese wielrenner. Heeft hij zijn studie afgemaakt en is hij in België gebleven of is hij teruggekeerd naar Rwanda? Of iets anders?

Opmerkingen
  1. Jan Boesman: De vliegende neger & de kleine koningen – Major Taylor en het begin van de Tour de France, 2008
  2. Pascal Sergeant, Guy Crasset & Hervé Dauchy: Wereld Encyclopedie Wielrennen, 2002 – pag. 1784
  3. Manuel Bento P. Azevedo: Cyclisme les Profiossionnels – Lexique Alphabétique 1966-1995, 1996 – pag. 177
  4. Jan Boesman: Waarom is wielrennen wit, 2006 – pag. 35
  5. Manuel Bento P. Azevedo: Cyclisme les Profiossionnels – Lexique Alphabétique 1966-1995, 1996 – pag. 192
  6. Morgen aan de start, Limburgsch Dagblad, Woensdag 1 april 1981 – pag. 33
  7. Rudi Altig hoopt op versterking, Limburgsch Dagblad, Donderdag 2 april 1981 – pag. 23
Gepubliceerd inRetro

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie